Haag snoeien: tips en aandachtspunten

Haag snoeien: hoe begint u eraan? Wanneer is de snoeiperiode? Welk materiaal heb ik nodig om mijn haag te snoeien? Wij hebben alle handige weetjes voor u samengevat!

haag snoeien

Een haag snoeien: hoe begint u eraan?

ListMinut

U hebt een haag die dringend een snoeibeurt nodig heeft? Een haag snoeien is van belang voor de groei ervan. Uw haag snoeien doet ze namelijk groeien. Op voorwaarde dat u de haag correct snoeit én op het beste moment. Een haag snoeien moet u één à twee keer per jaar doen, afhankelijk van de haagplant. Sommige haagplanten hebben twee snoeibeurten nodig, anderen slechts eentje. De gouden regel is wel dat een haag snoeien in het voorjaar moet gebeuren (voor de zomer) en net voor de winter in geval van een tweede snoeibeurt. Snoei uw haag ook altijd op een niet te warme en zonnige dag, dit kan nefast zijn voor het herstel van uw haag. Een haag snoeien vraagt om een zekere techniek, zo snijdt u altijd van boven naar onder om geen enkele tak te vergeten. Of u nu zelf uw haag snoeit of het aan een ervaren tuinman overlaat, het is altijd handig om wat voorkennis te hebben over haag scheren. Lees hieronder alles over haag scheren.

Waarom haag snoeien?

Een gouden regel: van snoeien gaat uw haag groeien! Als u regelmatig snoeit, zal uw haag een weelderige en mooie uitstraling behouden. Met andere woorden: door regelmatig uw haag te snoeien, blijft uw haag langer groen. U draagt ook bij tot een langere levensduur van uw haag als u oude, afgestorven takken verwijdert. Snoeien moet u doen vanaf het begin. Net zoals wij regelmatig naar de kapper gaan, heeft de haag ook een kuur nodig. Door de haag te snoeien krijgen de binnenste takken licht, waardoor zij ook mooi kunnen groeien. Zo zal uw haag er dikker en mooier uitzien. Snoeien heeft enkel voordelen, op voorwaarde dat u het correct doet natuurlijk. Fout snoeien kan negatieve gevolgen hebben, zoals het afsterven van uw haag.

Wanneer haag snoeien?

Wanneer snoeit u best uw haag? De ideale periode om uw haag te snoeien hangt sterk af van de haagplant zelf. Voor elke haag is er namelijk een andere snoeiperiode.

Er geldt wel een algemene regel die geldig is voor alle haagplanten: snoei een eerste keer in het voorjaar, en liefst voor 21 juni (voor de zomer eigenlijk).

Maar als u specifieker wilt zijn, moet u eerst nagaan tot welke haagsoort uw haag behoort. Haagplanten kunnen namelijk in drie groepen verdeeld worden:

  • Een eerste groep wordt de snelgroeiers genoemd. De snelgroeiers, met o.a. de liguster, de meidoorn, de coniferen, moeten tussen half mei en half juni een eerste keer gesnoeid worden. Tussen half augustus en half september is het ideale moment voor een tweede snoeibeurt zodat ze mooi de winter inkunnen.
  • De tweede groep heet de traaggroeiers, waar de taxus tot behoort. Die vragen slechts één snoeibeurt, namelijk rond half juni.
  • De derde en laatste groep, ook wel bloeiende hagen genoemd, worden op hun beurt verder onderverdeeld in voorjaarsbloeiers en zomer- en najaarsbloeiers. De voorjaarbloeiers moeten zo snel mogelijk na de eerste bloei gesnoeid worden. De anderen moeten rond eind maart, begin april een snoeibeurt krijgen.
Nu weet u wanneer in het jaar het ideale moment is om uw haag te snoeien. Maar u moet ook rekening houden met het weerbericht, wat niet altijd evident is in België. Het beste weer voor haag scheren is bij mild en vochtig weer. Als het vriest is het echt afgeraden om de haag te snoeien. In de volle zon een haag snoeien is ook niet ideaal. Daarom is een haag snoeien in de ochtend of avond of bij ietwat bewolkt weer het beste tijdstip. Waarom niet in felle zon? De jonge bladeren kunnen verbranden door de felle zon. Bij vochtig weer uw haag snoeien zal helpen bij het herstellen ervan.

Hoe haag snoeien?

Uw haag snoeien? Hoe begint u er in hemelsnaam aan? Of u nu op eigen houtje uw haag zal snoeien of het aan een ervaren tuinman overlaat, een haag snoeien gebeurt altijd stapsgewijs.

De haag snoeien begint altijd met een zekere voorbereiding. Zorg dat u het juiste materiaal hebt: tuinhandschoenen, een veiligheidsbril, een stabiele ladder en een manuele of automatische snoeischaar. Om het opruimen te vergemakkelijken kunt u eventueel een zeil of een doek onder de haag leggen.

Voor het snoeien van de haag zelf gelden er ook een paar regels. Zo snoeit u een haag altijd van onder naar boven. Op deze manier vergeet u de onderste takjes niet. Ook moet u voor een paar haagsoorten de onderkant steeds breder dan de bovenkant laten. Zo krijgen alle takken evenveel licht. Bepaalde haagsoorten mogen flink gesnoeid worden, anderen vragen wat meer precisiewerk. We zetten kort de aandachtspunten per soort haag op een rijtje:

  • De beukenhaag: hier geldt de regel: hoe meer snoeibeurten, hoe mooier de haag zal dichtgroeien. Gebruik voor het snoeien van een beukenhaag een automatische snoeischaar.
  • De laurierhaag: voor de laurierhaag gebruikt u best een manuele snoeischaar. Zo blijven de bladeren mooi groen. U snoeit een laurierhaag het best 1 à 2 keer per maand even bij.
  • De Liguster: gebruik een automatische snoeischaar om de volledige haag te snoeien en gebruik af en toe een manuele schaar op jonge scheuten bij te snoeien.
Na het haag scheren moet er natuurlijk opgeruimd worden. Het snoeimateriaal dat u hebt gebruikt moet steeds schoongemaakt worden. De belangrijkste reden hiervoor is dat de kans op het overdragen van schimmels anders vergroot wordt.

Hebt u het haag snoeien onder de knie? Vindt u het zelfs leuk om te doen? Waarom niet aan de slag gaan als tuinman om uw buren te helpen? Via ListMinut kunt u zich inschrijven en zo mensen helpen met hun tuin te onderhouden en hun haag scheren.

Haag zelf snoeien of laten snoeien?

Haag snoeien schrikt u niet af? U wordt zelfs blij van tuinieren? Ideaal. Schaf u het juiste materiaal aan en u kunt zelf aan de slag. Noteer de snoeidagen in een kalender zo houdt u alles goed bij. Zo weet u steeds wanneer u moet snoeien. Toch geen groene vingers? Laat het snoeien van de haag dan over aan een ervaren tuinman. Zij hebben namelijk de expertise en weten wanneer ze de haag moeten snoeien.

Haag zelf snoeien

Het grootste voordeel van zelf haag snoeien is het financiële aspect. U hoeft geen werkuren te betalen. Eventueel enkel het materiaal aankopen, maar hier zijn er ook grote prijsverschillen naargelang het type materiaal. Hou er wel rekening mee dat een haag snoeien een lastig karweitje kan worden. Het kan heel wat tijd in beslag nemen. Plus u mag niet zomaar beginnen knippen in uw haag. Ietwat voorkennis over haag snoeien is dus mooi meegenomen. Weet u welk soort haag u hebt? Want naargelang dit zijn er verschillende methodes om een haag te scheren. Weet u ook wanneer u precies moet haag snoeien? In de het voorjaar, maar misschien heeft uw haag ook een tweede snoeibeurt in het najaar nodig? U kunt altijd raad vragen aan tuinmannen of in een tuincentra. Zij zullen u sowieso kunnen helpen, ook met het aankopen van het correcte materiaal.

Haag laten snoeien

Tuinieren is toch niet uw ding? Uw kamerplanten overleven al amper? Laat het haag snoeien misschien beter aan een deskundige over. Een professionele tuinman zal ervoor zorgen dat uw haag op de juiste manier en op het juiste moment geschoren wordt. Tuinmannen kunnen ook ziektes herkennen en tijdig ingrijpen. Een tuinman inschakelen heeft natuurlijk een duurder prijskaartje. Prijskaartje die zal afhangen of u een tuinman eenmalig oproept of voor regelmatige onderhoud. Ook zal een tuinman verplaatsingskosten, benzineverbruik van de machines, het afvoeren van het groenafval etc. allemaal meerekenen in de totaalprijs. Het is aangeraden als u een tuinman zoekt voor haag scheren dat u meerdere prijsvoorstellen met elkaar vergelijkt. Zo vindt u de tuinman die u het beste schikt en overeenstemt met uw budget. Via ListMinut kunt u vrijblijvend een dienstaanvraag indienen voor haag snoeien. U ontvangt dan meerdere prijsoffertes van tuinmannen in uw buurt.

Hoe haag verzorgen na het snoeien?

Een haag in uw tuin vraagt natuurlijk om verzorging en onderhoud. De eerste stap in het verzorgen van uw haag is het snoeien. Dankzij 1 à 2 snoeibeurten (afhankelijk van het type haag) zal uw haag voller, mooier en groener uitzien. Maar snoeien is niet altijd even efficiënt. Vooral als het gaat om losse groei of gaten in de haag te voorkomen. Als u gaten of losse groei in uw haag hebt, is het aangeraden om 1 à 2 keer per jaar uw haag te bemesten. Voor een goede groei moet uw haag veel voedingsstoffen opnemen. Deze zijn niet altijd aanwezig. Geef uw haag in het najaar wat extra liefde in de vorm van een goede mulchlaag compost.

Wat is de prijs voor haag laten scheren?

Of u zelf uw haag snoeit of het een deskundige laat doen, het zal altijd iets kosten.

U beslist om uw haag zelf te snoeien? Investeer dan in kwalitatief materiaal. Het zal wat veel kosten, maar goed materiaal gaat lang mee.

Toch een tuinman uw haag laten scheren? De meeste tuinmannen rekenen een uurtarief aan. Anderen werken op basis van het aantal meters haag dat er gesnoeid moet worden.

De prijs zal hier ook afhangen van meerdere factoren:

  • Hebt u een periodiek contract met uw tuinman? De tuinman komt regelmatig uw tuin onderhouden? Dan zal u dat op langer termijn voordeliger uitkomen dan als u slechts één keer een tuinman laat komen.
  • Een tuinman zal ook vervoerskosten berekenen, net zoals benzine voor het materiaal, de afvoerkosten van het groen afval, enzovoort.
  • De lengte en hoogte van de haag zal de prijs ook beïnvloeden. Hoe hoger en hoe langer, hoe langer de tuinman er zal overdoen om alles mooi te snoeien.
Het is aangeraden om meerdere tuinmannen en hun prijsvoorstellen met elkaar te vergelijken. Kijk ook steeds naar evaluaties van vorige klanten. Zo hebt u een idee qua verhouding prijs-kwaliteit. Via ListMinut kunt u vrijblijvend een dienstaanvraag indienen. U ontvangt dan meerdere prijsoffertes van verschillende tuinmannen in uw buurt.

Haag snoeien?

Hebt u hulp nodig met het snoeien van uw haag? Vraag professioneel advies aan ervaren tuinmannen bij u in de buurt!

Ontdek onze tuinmannen

Zij raden ListMinut aan...

“ Een dienst die gemakkelijk mensen met mekaar in contact brengt, vraag en aanbod is duidelijk. ”
Gepost door Marie-paule C., 13 dagen geleden voor dienstaanvraag Snoeien van hagen. Uitgevoerd door Kristof A.
ListMinut
Kristof A.
Genoelselderen
5/5 (4 evaluaties)
“ Zeer tevreden over de service en de overzichtelijke site; de aanvraag om dienstverlening is perfect te volgen via de ontvangen mail(s) ”
Gepost door Eric V., een jaar geleden voor dienstaanvraag SCHEREN VAN HAAG IN VOORTUIN. Uitgevoerd door Bryan D.
ListMinut
Bryan D.
Lembeel
5/5 (9 evaluaties)
“ Heel gebruiksvriendelijke app. Snel hulp gevonden. Betrouwbaar door evaluatie. Transparante afspraken. ”
Gepost door Iris B., 23 dagen geleden voor dienstaanvraag Hagen snoeien. Uitgevoerd door Peter D.
ListMinut
Peter D.
Zonhoven
4,97/5 (116 evaluaties)

Categorieën vergelijkbaar met haag snoeien

contact
Vindt u niet het antwoord op uw vraag?
We zijn er om u te helpen!
Doe net zoals onze 300.000 gebruikers
GRATIS voorstellen aanvragen